15. oktober 2014. En snak med Walther Asmussen

Walther er født i Valdemarsgade nr. 30, men flyttede senere sammen sine forældre til Korsgade 3 (”Mogenshus”), hvor hans far havde bogbindervirksomhed i baghuset, mens familien boede i sidehuset ovenover møbelhandler Rasmussen’s butik.

Walther, der i dag er 87 år, kom efter endt skolegang i arbejde hos L.J. Baagøe, Kolonial en gros, i Gerritsgade 56, hvor han bl. a. stod for at holde styr på brændevinslageret.

Om det kom ham til gode i hans senere liv som salgsinspektør for De Danske Spritfabrikker – ja det melder historien ikke noget om, men hans kendskab til de forskellige varianter af den gode drik er velfunderet.

I 1947 forlod Walther Svendborg, for at aftjene sin værnepligt i Søværnet,  og slog sig herefter ned i København og senere Odense, hvor han bor i dag, men han kom dog i mange år på besøg hos sine forældre, der blev boende i Korsgade.

Walther Asmussen har i dag taget turen til Svendborg sammen med sin datter Karin Grønning og vi sidder hyggeligt i Skattergade 7 B hos Michael Raunholst, hvor Walther fortæller om sine år i Korsgade og dermed også Skattergade, hvor han også er kommet en hel del, og kan huske en masse om.

 Vi får først en snak om hvor mange butikker og virksomheder der i 1940’erne var i gader som Korsgade og Skattergade. 

I Skattergade, -siger Walther, var der jo ikke så mange forretninger som i Korsgade, men der var alligevel gang i den,

i ”Tårnbygningen” på hjørnet (nuværende Korsgade 9) have frøknerne Nielsen deres købmands-forretning, og i næste hus nr. 4  holdt  slagtermester  Knudsen og senere Brøndberg til.

i nr 6 boede vognmand Findsen og i nr. 10 var der blikkenslager Hansen, og lige før jernbanen var Svendborg Sukkerkogeri. På den anden side af gaden i nr. 13 boede bager Jacobsen.

Dengang var der kun en sti fra Skattergade  til Brogade, og bagerforretningen havde vinduer til både Skattergade og stien – og indgangen til butikken var fra stien.

Hvis vi går tilbage mod Korsgade igen, ja så var der Askegaards forretning med kunst-håndværk i nr. 1 på hjørnet , og i samme bygning havde også bogtrykker Højfeldt sin virksomhed, og i nr. 3, -husker Walther, boede ”Makrel Hansen”, som i weekenderne passede markiserne i forretninger rundt om i byen, så solen ikke ødelagde udstillingerne i vinduerne. Hvordan Hansen fik  tilnavnet ”Makrel”, det står lidt hen i det uvisse! Så var der i nr. 7- hvor vi sidder i dag - flytteforretningen 2021 ved V. Henriksen og i baghuset havde cykelreparatør Rasmussen til huse.

På den anden side af jernbanen var der en viktualieforretning, en vognmand, et sadel-mageri , en ligkisteforretning og på hjørnet ned til Kullinggade lå købmand Petersen, der næsten var en købmandsgård,  en meget livlig forretning, hvor der bl.a var mange kunder fra Tåsinge.  Skattergade var jo næsten ”hovedvejen” fra Vindbyfærgerne  til Svendborg by. Og  på det anden hjørne, -siger Walther, endnu en købmandsforretning, det var dog en mindre forretning ved J.W. Jensen, der samtidig var forhyringsagent.

Som 18 årig har Walther oplevet sprængningen af Skattergade 11 under 2. verdenskrigs sidste dage. Det var en voldsom episode med kamp mellem frihedskæmpere og tyskerne, der endte med  flere døde og sårede. Dagen efter ødelagde tyskerne huset med en regulær sprængning. 

(Vi vil senere her på hjemmesiden komme med en mere detaljeret beretning om denne episode.)

”Jeg havde ikke så mange legekammerater i Skattergade, de fleste var i Korsgade”, siger Walther, ”men enkelte var der dog i blandt andet nr. 4 og nr. 8, så jeg kom da også og legede i Skattergade”.

Det har været fantastisk spændende at høre Walther Asmussen fortælle om Korsgade og Skattergade, ja der har endda også været snak om beboere og forretninger i Brogade og Møllergade, så vi fik rundet den indre by i 1930 og 40’erne.

Tak til Michael og Tine for husly og efterfølgende frokost.

Søren Lindholm 

Seneste kommentarer

13.09 | 07:03

Ja så skulle der være fantastisk nyt fra “udenrigsgruppen”
Til Fællesspis blev vi orienteret om møder med svendkommunen. Jeg synes I skulle formidle det her og måske andre interessante steder.

03.09 | 09:10

Jeg vil gerne høre nyt fra “Udenrigsgruppen. Har i kke lige haft møde med borgmester?

20.07 | 19:58

Jeg er flyttet ind hos Arne og Winnnie i nr. 14, og vil gerne være medlem.

Mit tlf. nr er 27150212

Vh
Lotte

23.05 | 13:53

André Durinck var min oldefar

Del siden