Begivenheder 2017

Juleafslutning 2017

Igen i år var vi samlet til en rigtig hyggelig julefest, og der blev serveret dejlig mad fra Øko-Cafeteriet, flæskesteg fra økogris, økologisk rødkål, stegte løg og salat med æbler.

Til dessert havde Kim og Musti lavet en rigtig lækker risalamande, der fik følgeskab af en god portvin og sherry. Den heldige vinder af mandelgaven blev Bente Møller.

Til kaffen havde Tina både bagt kage og lavet konfekt.

Der blev selvfølgelig også sunget julesange med Torben som forsanger.

Vi sluttede af med pakkelegen, raflebægerne blev svunget og gevinsterne skiftede  hænder flere gange inden Theodor kunne erklære legen for afsluttet.

Tak til Madholdet for en godt arrangement – vi glæder os til det nye år!

22.11.2017 Fællesspisning

Go' aften med mad fra 'den økologiske'. Altid godt at ses igen. Søren annoncerede, at der igen i år bliver en julekalender, -så hold lige øje med den.....

Agnete, Skattergade 5, meddelte  sin fraflytning til Nørrebro -på 'djævleøen'. Agnete ønskes alt mulig held og lykke, -og velkommen tilbage hvis det skulle falde for.

Det ny-overståede valg, var ikke overraskende i min bordende. Nu ser vi.......

06.09.2017.: Første fællesspisning i denne sæson

Glædeligt gensyn efter en våd sommer. 'Andebryst i brun sovs' -og flot salat fra Jettes Dinder -3 stjerner denne gang. Og, hvad der er vigtigst, -og 5 stjerner for det, -go' snak over bordet

Claus Højmark blev udnævnt til 'Årets skat' -og det er så velfortjent efter mange års aktiv tjeneste i gaden, -og i bestyrelse. Lad os håbe at vi finder en form, hvor Claus stadigt er i mellem os.

Vi ses i hvert fald lige straks.

Årsfest 2017

Endnu en gang en herlig sommerfest i nr. 36's store have. Tak for det -til de som bragte og bar. Vi blev ved fælles hjælp så rigeligt trakteret med alt hvad ganen kunne forestille sig af hvad de enkelte nu måtte finde på at komme med, og der manglede ikke noget.

Og vi fik sunget 'vort hjemlands så vemodige' og lidt til med vor gode spillemands hjælp, -og kom vist nok alle hjem i go' behold.

Mærkedag den 11. juli 2017

D. 11. juli kl. 11 holdt Skattergade Beboerforening atter mærkedag for lukningen af overskæringen i Skattergade, hvor chefredaktør Carsten Olsen fra Fyns Amtsavis holdt tale. 

Beboerforeningen har siden 2011 på dagen markeret lukningen og løbende protesteret til myndighederne over lukningen, som ikke kun har generet gadens beboere, men hele latinerkvarteret og stoppet den ældste forbindelse mellem havnen og bymidten. 

Byrådet har nu besluttet, at overskæringen skal genåbnes.

Det vil ske i december 2019.

11/7 2017 er derfor starten på nedtællingen til genåbningen. 

Skattergade Beboerforening vil i samarbejde med Svendborg Kommune og Banedanmark bidrage til at overskæringen igen vil blive en attraktiv forbindelse mellem havnen og bymidten til glæde for byens borgere og de mange turister. 

Vi er meget glade for, at chefredaktør Carsten Olsen har sagt ja til at være dette års taler. 

Bestyrelsen for Skattergade Beboerforening  

Winnie Olsen

Formand

Carsten Olsens tale 11.07.2017

Det er en ære for mig at få lov at holde talen på en kampdag, som i år jo også er lidt af en festdag.

Der er endelig - endelig - gode chancer for, at der bliver lavet hul i hegnet bag mig.                   Det vil jeg meget gerne fejre sammen med jer.   Også fordi beboerforeningen og Fyns Amts Avis har fælles interesser her.   Vi deler jeres engagement i lokalsamfundet. Vi er også optaget af byens udvikling.

Og, som mange af jer sikkert ved, så er vi mindst lige så optaget af Svendborgbanen, som I er.

Jeg har – som jer – et meget tæt og næsten personligt forhold til Svendborgbanen.                    Jeg bor godt nok ikke lige op og ned af den. Men jeg bruger den tit. Og jeg har som journalist skrevet om den i mere end 20 år.  Så jeg synes, jeg kender Svendborgbanen på godt og ondt. Og desværre mest på ondt.

Vi journalister har godt nok en særlig evne til at få øje på hårene i suppen. Men når vi taler om Svendborgbanen er der jo rigtig mange af dem. Og der bliver ved med hele tiden at dukke nye op.

Sådan må det også være for jer.

Jeg ved ikke, om der er nogen, der har tal på, hvor mange gange overgangen her er blevet lukket for siden er blive åbnet – og så lukket igen.  Men det er vist en hel del.

Overgangen har altid været en torn i øjet på DSB og Banedanmark.   Den er irriterende og besværlig. Det koster penge at vedligeholde og sikre sådan en. Og hvad er det egentlig de der svendborgensere brokker sig sådan over?

Der er jo ikke andet et par hundrede meter hen til den jernbaneovergang. Det kan de vel nok overkomme?   Men sagen er jo, at hverken DSB eller Banedanmark aldrig har fattet, hvad det er, det drejer sig om.  Det drejer sig jo ikke om 200 meter fra eller til. Nej, det drejer sig om en fin, gammel gade, der er blevet delt i to. En gade som rummer meget af Svendborgs liv og sjæl.

Det drejer sig om en hel bydel, der er blevet afskåret fra resten af byen. Af et hegn. Fordi det var det nemmeste og billigste for DSB og Banedanmark.

Jeg kommer selv fra en by – Nyborg – som i noget der ligner 50 år var delt i to af jernbanen. Ikke af et hegn, men af en høj bro over sporene ved jernbanefærgehavnen. Det var en bro, man både kunne gå, cykle og køre i bil hen over.

Men den delte alligevel byen i to.

Og sådan er det jo også med Skattergade-kvarteret.  Livet er sevet ud af den del af gaden, som ligger på den forkerte side af hegnet. Jer der bor her er koble lidt af. Og her i højsæsonen for gæster udefra, er det stort set også kun turister, som er faret vild, der finder her hen i byens historiske latinerkvarter.

Dét har Banedanmark aldrig forstået.

Heller ikke selv om det for de fleste jo må være helt indlysende, at det er jernbanen, der skal hensyn til byen og borgerne. Og ikke omvendt.

Det burde egentlig ikke være nødvendigt at borgerne skal kæmpe i årevis for at få ændret en forkert beslutning.   Men det er det jo tydeligvis.

Hvis ikke I havde fortsat kampen og var blevet ved med at råbe op, havde vi ikke haft noget at fejre i dag.   I har vist, at det kan betale sig at stå sammen og hugge og stikke i myndigheder, som det ellers næsten ikke er til at hugge eller stikke i.

Og det er en indsats, som I ikke kun skal takke hinanden for.

Hele byen bør takke jer, fordi der nu er udsigt til, at muren midt i Skattergade bliver revet ned.    Det er den kampiver og indsats, I skal fejre i dag.

Nu er jeg jo ikke kommet for at ødelægge den gode stemning. Tværtimod.

Men jeg vil nu alligevel foreslå jer at vente med den helt store fest til den dag, hegnet her bag mig er væk.

20 års journalistisk erfaring med DSB og Banedanmark har lært mig ikke at tro på noget fra dén kant, før jeg ser det, Og det er jo hverken DSB eller Banedanmark, I kan takke for udsigten til at få jernbaneovergangen tilbage i 2019.

Den ros skal Svendborg Kommune have, eftersom det jo er den, der betaler regningen.

Men det bekymrer mig altså temmelig meget, at det er Banedanmark, som skal sætte prisen for projektet.   Og det bekymrer mig rigtig meget, at det skal gennemføres i samme ombæring som Banedanmarks udskiftning af det oldnordiske signalsystem på strækningen lige her bag os.

Enhver ved efterhånden, hvor svært Banedanmark har det med tidsplaner. Og jeg kan ikke sige mig fri for at frygte, at Banedanmark og det nye signalsystem kan komme til at forsinke festen.

Derfor må I love mig at holde fuldt blus på kedlerne og dampen oppe.

Hegnet her er ikke væk, før det er væk.

Det siger jeg ikke for at ødelægge jeres gode humør. Men det i stedet som en opfordring til at markere den 11. juli som en kampdag - lige indtil den dag, hegnet er væk og der kun er bom midt i Skattergade, når der kommer tog.

Derfor nøjes jeg også med at ønske jer et foreløbigt tillykke i dag.

Det helt store tillykke får I, når hegnet er væk og livet igen siver ind i Skattergade.

Og hvis det på trods af mine mange forbehold alligevel bliver i december 2019, så bliver jeg den første, der møder op, for at fejre begivenheden sammen med jer.

24.05.2017 Fællesspisning

Stort fremmøde. Alle hyldede vor heltemodige vikinger fra Skattergade, som netop var vendt hjem fra en sejrrig ekspedition til Flensborg, hvor der blev vundet stor sejr og navnkundigt ry, -og, ja -en hel del rom.  Ingen anfægter herefter vor gamle skippergade betydning for by og land.

Tillykke og tak til de hjemvendte helte.....

Maj 2017 Rum-Regatta

Skibene 'Amrit' (en jagt fra 1916) -og 'Søvang' ( en hollandsk Schokker)......

Skippere og besætninger fra Skattergade sejlede til Flensborg og kapsejlede sig til 2 anden-pladser i hver sin gruppe.

At blive nr. 1 i denne årlige tradition giver kun hån, men at blive nr. 2 giver rommen i præmie: 3 fuldgode liter pr. skib..... Sådan er de snedigt udregnede regler....

Med ombord var Arne, Dorethe, Albert, Musti, -og skippere Mads og Kim

26.04.2017 Fællesspisning

Herlig sammenkomst som altid. Go' mad fra Jette's, som i anledning af Tina og Martins hjemkomst fra Tasmanien blev 'botaniseret' som kænguro-ragout. Mads Knudsen annoncerede efter kvalificeret besætning til den kommende kapsejlads i Flensborrg Fjord, -og det gav anledning til en afsluttende tur til Sejlskibsbroen i det smukkeste forårsaftens-lys. Dorethe fotograferede.

22.03.2017 Generalforsamling

Formanden Winnie Olsen aflagde beretning og omtalte her bl.a. problemet med, at der køres for stærkt i gaden. Der var stor opbakning til at få hastighedsbegrænsning, og bestyrelsen fortsætter dialogen med kommunen herom.

Problemet er blevet større, fordi det nye byggeri på Silvan grunden betyder en væsentlig forøgelse af trafikken i Skattergade, da bilister ikke mere kan køre fra grunden, hvor der stadig er fitness center, og ud på Jernbanegade.

Foreningen har netop fra kommunen fået oplyst, at overskæringen over banen ved Skattergade, som kommunen har besluttet skal genåbnes i 2019, skal flyttes ca. 15 meter, fordi der ifølge Fyns Politi ikke er tilstrækkelig plads til fortov.

Det var et chok for medlemmerne og gav anledning til mange kommentarer om denne meget uventede udvikling i sagen.

Skattergade er bygningsmæssigt og kulturelt en ret enestående gade, som ikke modsvares af mange i Svendborg. En invitation til at gå denne vej op i eller tilbage fra byen korresponderer med kommunens erklærede mål om at skabe forbindelse mellem by og havn, som er på agendaen overalt i den nutidige byplanlægning.

Beboerforeningen vil fortsætte arbejdet med at sikre den bedst mulige løsning med den nye placering også ud fra gadens centrale placering og betydning for andre beboere i Svendborg og byens mange turister.

Som nyt bestyrelsesmedlem blev valgt Anita Wiinblad og som ny suppleant Kim Jensen.

Se fotos på album 2017

Del siden

22.02.2017 Fællesspisning og fastelavns-fest

Madgruppen, Musti, Kim og Theodor gjorde det igen.....

En enkel og upretentiøs menu fra Jettes Diner med flere gode salater indledte festen. Og der var hængt kattetønde op. Theodor styrede legen med vanlig autoritet -og uden væsentlige skader på bygning og møblement. Godt gået. Dorethe afsluttede tøndeslagtningen med et velrettet slag og blev kattekonge -(dronning ?)

Blandt mange fantasifulde hovedbeklædninger løb Katja med værdigheden.

Se alle fotos på fotoalbum 2017

11.01.2017 Fællesspisning.

Årets første samling. Lidt afdæmpet fremmøde på grund af regnvejr og kulde, -men go' kylling i carry fra Jette's og almindelig lykkeligt gensyn efter jul og nytår. Nogle af os stødte sammen nytårsaften, men derfra har vi heldigvis ingen billeder.

Til gengæld kunne vi afsløre vinderne af Julekonkurrencen: Den absolut suveræne vinder, som havde alle svarene rigtige var Dorte Petersen, foreningens tidligere formand, som er en flittig læser af hjemmesiden. Andenpræmien deltes af 5 trofaste støtter i foreninghen's aktive trup, nemlig: Ester og Carl Møller, Ulla Weber, Claus Højmark, Mette Jensen og Katja Tellgren. 

Tillykke og tak til alle der deltog. Godt nytår fra redaktionen til os alle, -og til vor kære gade, som nok snart samles igen uden det spærrende hegm.